2017. május 18., csütörtök

Fa festése zománcfestékkel

A fa teraszburkolatok is igencsak nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért aki ilyet szeretne, jó ha felkészül arra, hogy évente újra kell csiszolni, és le kell ápolni ahhoz, hogy mindig teljes pompájában tündököljön! A mi teraszunk egy éve készült el, thermowood burkolatot kapott. A különböző fa -, vagy fémfelületekre felvitt festékbevonatok az igénybevételtől függően előbb- utóbb tönkremennek. A kültéri szerkezeteken előbb, hiszen ott fokozottabban vannak kitéve az UV-sugárzásnak, a hideg-meleg váltakozásának és a csapadék káros hatásának. Két éve írom ezt a blogot.


Körülbelül, másfél éve pingálgatom a bútorokat, kezdetben csak a magam örömére, mostanában pedig másokéra is. Egyre több levelet kapok különböző kérdésekkel és egyre kevesebb időm van megválaszolni ezeket a leveleket egyenként. Ez a ház eredetileg nyaraló volt, javarészt csak hétvégenként lakták, akkor történt apránként az építése. Ezért van félkész állapotban.


Amikor ideköltöztünk, a házban többek. Ebben a bejegyzésben az fogom megmutatni, hogy hogyan festettem a legutóbb elkészült antikolt éjjeliszekrényt. Mindig igyekszem sok-sok képpel dokumentálni minden mozdulatomat, szóval most megint egy hosszú bejegyzés következik főleg technikai információkkal, azoknak, akik kíváncsiak a részletekre.


Ha nem akarod végigolvasni, itt a rövidített változat. Bár újabban egyre divatosabbak a natúr fa színű ajtók, a régi mázolt felületűek még mindig lehetnek szépek és ápoltak. Sajnos a festett ajtóknál problémát okoznak a helyiségekben uralkodó eltérő pára. Ha a fa erezetet nem akarja megtartani, húzza át egy fatapasz réteggel a felületet. Használjon hozzá egy vagy centiméteres spaklit, hogy azt a fatapasz réteget alaposan bele tudja dolgozni a repedésekbe és egyenetlenségekbe.


Várjon, amíg megszárad a tapasz. Aztán megint csiszolja le egy 220-as csiszolópapírral vagy vászonnal. Festőalapok, festőeszközök, oldószerek és vegyi anyagok, festékek, állványok, kiegészítők és segédeszközök. Hogyan kell olajfestékkel festeni? Ennek a két kis fenyőkomódnak az átfestésére kaptam megbízást.


A zománcfestékkel festett fa hibáit csiszolás és portalanítás után Trinát Mestertapasszal tüntesd el, ezt követően csiszold és portalanítsd újra a felületet! Egy, esetleg két rétegben hordd fel a felkevert Trikolor Selyemfényű Kerítésfestéket! Ha csak néhány ponton is fent marad a régi lakk- vagy festékréteg, biztos meglátszik az új festés alatt, az pedig nem mutat valami jól. Amennyiben a bútort beltéri használatra szánjuk, nem szükséges alapozót használni, elég lekenni egyszerű színes vagy színtelen lazúrral vagy akár zománcfestékkel.


A továbbiaknak pedig. Bár a szebb és tartósabb hatás érdekében érdemesebb még külön színes, jelen esetben fehér színű zománcfestékkel is átmenni a felületen – szintén biztos, ami biztos: két rétegben. Ajtók felújítása, festése - színek. Egyre többen kacérkodnak a színes ajtók gondolatával, ezzel kapcsolatosan egy jó tanácsom lenne: ha elrugaszkodunk, a fehér zománcfestékkel festett ajtóktól jól gondoljuk meg milyen színű zománcfestéket választunk, kerülendő a sötét és a túl harsány szín. Ha az alapozás megszáradt, finom csiszolópapírral borzold át a felületet, majd egy puhább szőrű ecsettel fesd át az ablakot egy rétegben a zománcfestékkel , száradás után pedig még egy rétegben.


Korábban zománcfestékkel festett fa felületet alaposan csiszoljuk meg, portalanítás után javítsuk ki a bevonat hibáit Trinát mestertapasszal. A tapaszolás után ismételt csiszolás és portalanítás szükséges. Ezután a felület 1-rétegben átfesthető a Trikolor aqua matt zománcfestékkel. A fa ajtó festése - belteriajtobirodalom. Minden faajtónkat kérheti felületkezeléssel, festéssel együtt is.


Az itthon kapható OSB lapok nagyrészt impregnáltak, vízállóak, amit a speciális ragasztónak köszönhetnek, ellenben az oldalain be tud jutni a nedvesség. Ennek az egyetlen hátránya, hogy emiatt mindig oda kell figyelni, hogy mit szeretnénk vele, felületkezelést végezni, vakolni, festeni vagy esetleg ragasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések