2016. február 22., hétfő

Penész a lakásban

Jelenléte az állandó dohos szag, a csúnya fekete, zöld foltok mellett súlyos egészségügyi problémákkal is járhat. Penészallergiáról bővebben itt. Ha például egy lakásban -os a relatív páratartalom, és fok a hőmérséklet, akkor egy 1foknál hidegebb felületen lecsapódik a pára (itt tudod kikalkulálni a harmatpontot.) Az állandó nedves felületet pedig ki fogják használni az egyébként a levegőben állandóan jelen lévő spórák (a koncentráció az, ami nem mindegy).


A kanapé és a szövetek megmentője. A bórax nemcsak az eldugult lefolyók tisztításában segít, hanem a penész elleni harcban is. A kanapé kárpitján vagy a szöveteken keletkezett penészfoltoknak például nyoma sem lesz, ha egy szivacsot fél pohár bórax és két pohár forró víz oldatába mártasz, majd átdörzsölöd vele az érintett részt.

A penész szempontjából ugyanis a. Ott, ahol a páratartalom kifejezetten magas, folyamatosan, legalábbis hosszabb időszakon keresztül. Ilyen magas páratartalmú hely a lakásban leginkább a fürdőszoba és a konyha. Nem véletlen, hogy leginkább. A rejtett penész búvóhelye a lakásban elvégzett mintavétel segítségével könnyen azonosítható, így a felújítást ezután közvetlenül a probléma forrásának helyén kezdhetjük meg. Megoldásként elképzelhető, hogy a magas páratartalmat kiváltó műanyag - és egyben párazáró tulajdonságú - beltéri falfestéket kell.


Ezekről a technikákról – más érdekességek mellett – a Házi praktikák penész ellen című írásomban olvashatsz. Ezen túlmenően kipróbálhatod a festék- vagy háztartási boltokban kapható penész eltávolító és penészfolt elleni szereket. Ezek is hatásosak lehetnek a penésszel szembeni küzdelemben.

De a penész bizonyítottan felelős lehet a bőrproblémák, a depresszió, néhány szív- és érrendszeri kórkép, illetve csont- és ízületi megbetegedésekért is. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek, főleg az újszülöttek, hiszen a penész nemcsak allergiát okoz, de a többi allergénnel szemben is túlérzékennyé tesz. Napjaink egyik aktuális problémája a penész jelenléte a lakásban. Megjelenése alapvetően két okra vezethető vissza: a nem megfelelő szellőztetés vagy a nyílászárók cseréje, amivel túl jól működő szigetelést érünk el – valójában mindkettő azt eredményezi, hogy túl magas lesz a. A zárt lakásban ilyenkor párologni kezd a beton, a fal, a fabútor is.


Hogyan előzhetjük meg a penész kialakulását? Borax oldatot (kiváló fertőtlenítőszer) és 4milliliter forró vizet. Ezt a készítményt töltsd bele egy szórófejes üvegbe, és fújd rá az érintett. Gondoljunk arra, hogy a penészedést kiváltó tényező nem szűnt meg. A lakásban rengeteg pára termelődhet a teregetésnek, felmosásnak, mosogatásnak, zuhanyzásnak köszönhetően.


Ez nyáron kevésbé okoz problémát a szellőztetésnek hála, viszont a rosszul szellőző helyiségek - például egy fürdőszoba, ahol nincs ablak - ilyenkor is problémásak lehetnek. Régebbi házaknál gondot jelenthet a szigetelés hiánya is, amit ennek pótlásával tudunk kezelni. Sőt, gombagátló, gombaölő falfestékeket is érdemes bevetni a penész ellen. Ha a penész már megjelent a falakon, fontos a mielőbbi kezelés és eltávolítás, hogy kiküszöböljük az egészségromboló hatást.


Ez veszélyt jelent az emberi egészségre, mérgező gázok, amelyek olyan sok fajta gombák és spórák. Csak egy négyzetméter, penész termel több millió spórát naponta, azok elhelyezése a felületek és kezdik fejleszteni. Gurubi Zsolt, páramentesítő szakértő a Páramentesítőt szakértőtől sorozat 3. Ha a penész megjelenik otthonunkban a falakon könnyen átterjedhet a ruhaneműkre, könyvekre és akár a játékokra is.

Annyit érnek, mint halottnak a csók. Talán csak abban az esetben mondanám, hogy van bármi értelmük, ha olyan lakásban használják, ahol még nincs penész és csak az átmeneti (fűtésszezon előtti pár hideg, nyirkos héten). De akkor meg drága, mert van olcsóbb megoldás: Közönséges só.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések