2019. szeptember 13., péntek

Tetőszerkezet részei

Post a Job in Under a Minute. Q Süllyesztett fedélszerkezet: olyan fedélszerkezet, amelynek egyes részei (pl. födém, kötőgerenda) az eresz szintje alatt helyezkednek el. Q “Alulfeszített” szarufás fedélszerkezet: olyan fedélszerkezet, amelynél a szarufák lehajlását alul elhelyezett feszítő elem csökkenti.


Fedélszerkezet – a tetőszerkezet teherhordó része, amely hordja és rögzíti a fedélhéjazatot. A fa szerkezetű tető és a borított gerendafödém károsodott részei kicserélésre kerülnek, a tetőszerkezet.

A történeti adatokban felbukkanó ágasokról többnyire kiderül, hogy azok a fal- és nem a tetőszerkezet részei. Tetőnek az épületet fedő, a falaktól jellemzően különböző anyagú és szerkezetű épületszerkezeti elemet nevezzük. A tető nemcsak fedi az épületet, de védi is azt az időjárás viszontagságaitól, főleg az esőtől és a széltől. A fedélszéket, a tetőtartó szerkezetét úgy kell megtervezni és méretezni, hogy a tetőhéjazatot és a hóterhelést elbírja, ugyanakkor az oldalról ható szélnyomásnak is ellenálljon. A hagyomá­nyosan épített lakóházakban a legtöbb fedélszék még ma is ácsmunkával készül.


A magastető szerkezeti részei a fedélszerkezet és a héjazat. Az utóbbi szintén nem lesz témája fejezetünknek, de minden megoldást ennek alárendelten kell kialakítani, mivel a tető védelmi szerepét a héjazat látja el.

A héjazat elemei vezetik el a csapadékvizet, ehhez meghatározott lejtésviszonyokra van szükségük. Tetőszerkezet készítése és fedése Creaton cseréppel. Este viszont egyenetlenül hűl le a tetőszerkezet.


Ezen hőmérséklet eltérések alapján a Testo hőkamerái pontosan megmutatják azokat a helyeket a tetőn, ahol folyadék maradt bezárva. Amennyiben a méretek en­gedik, úgy ennél a megoldásnál kapjuk a legjobban kihasználható belső teret. A tetőszerkezet elkészítésénél az egyik megoldás a torokgerendás fedél­szék lehet. Itt ugyanis nincsenek belső alátámasz­tások, így a belső térosztás szabadon tervezhető.


Egy nyeregtetős épület tetőszerkezete. A tető rétegrendjének felépítése során az a cél, hogy a pára és a nedvesség szabadon és akadálymentesen kijusson a külső térbe, ugyanakkor a külső térből ne jusson be nedvesség a belső térbe. A faanyagot az előkészítés során gomba- és lángmentesíteni kell. A felhasználható tartószerkezeti elemek gyártása csak erre alkalmas speciális üzemben lehetséges.


A tetőfedés készítésekor a legnagyobb gondot nem az általános mezők kialakítása okozza, hanem az egyéb szerkezetekhez való csatlakozások szakszerű elkészítése. A fedés megbízhatósága érdekében különös odafigyelést és körültekintést igényel az eresz, él, gerinc, vápa, fal- és kéményszegély csomópontjainak megoldása, valamint a megfelelő tetőfólia. A lécet az acélszerkezethez önfúró x mm-es csavarral rögzítjük.


Majd erre ráfektetjük a hálóerősítésű Mediterrán tetőfóliát. Ilyen esetekben a tetőfedéshez fényáteresztő tetőfedő anyagot is használhatunk, ami jelentősen megkönnyíti a dolgunkat és a fa tetőszerkezet kialakítását is.

Ha a hátfalat oldalfallal is kiegészítjük, jól védett gépkocsibeállót létesíthetünk a nyeregtető utólagos megtoldásával az épület mellett. A szarufák alsó részeit a tűz nem károsította. Ennél a típusnál fontos tényező,hogy az előre gyártott elemek megfelelnek-e a tetőszerkezet által felfogott vízmennyiség levezetésére. Másik pedig a bádogos szakember által egyedileg, helyszínen összeszerelt, háztetőhöz igazított változat.


A főszabály szerint a foknál nagyobb lejtésű tetőszerkezet esetén olyan speciális ~ et kell telepíteni, ami megfogja a termőtalajt és megakadályozza annak lecsúszását. A folytatólagos szarufák alsó részei és a torokgerenda egy négycsuklós rúdláncot képez - nek – 7. A tervek tanulmányozása után az építészek úgy döntöttek, hogy az eredeti boltíves kőszerkezet helyett betonlappal fedik le a termet. Ezzel csökkentették a tetőszerkezet súlyát is, így biztonságosabbá téve az épületet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések