2017. szeptember 27., szerda

Lakás penész

Nem lélegző falak, műanyag nyílászárók, pára, hőhí kevés szellőztetés. Ezeket szokták emlegetni az emberek, amikor az okok után kutatnak. Az elsőt kivéve mindegyikben van igazság, de a penész kialakulása egy lakás falán, plafonján mindig több tényező együttállásának következménye. Itt azonban nem egy homályos. Ha a penész megjelenik otthonunkban a falakon könnyen átterjedhet a ruhaneműkre, könyvekre és akár a játékokra is.


Lakás penész

Olcsó trükkök, filléres praktikák is használnak a penész ellen. A lakás sarka geometriai hőhidat képez, ezért itt mindig hidegebb a fal, ezért nagyobb a nedvesedés, a nyirkosodás, és ezzel együtt pedig a páralecsapódás veszélye is. A talán legismertebb nedvszívó a szódabikarbóna. Megvan az az előnye is, hogy nemcsak a. Az egészségkárosító hatást fokozhatja a krónikus kitettség (vagyis ha pl. a lakás levegőjében van jelen). Ez kialakulhat a lakás nem megfelelő szigetelése, az elavult nyílászárók miatt, vagy azért, mert nagyon párás az adott helyiség.


A penészallergia tünete lehet. A konyha és a fürdőszoba falak a legveszélyeztetettebbek a penész kialakulása szempontjából. Ha nem szeretne több pénzt költeni felesleges penészmentesítő eljárásokra, ha már holnap tudni akarja, hogy mi a végleges megoldás a problémájára, ha nincs kedve hetente új és újabb jó szándékú szakember egymásnak teljesen ellentmondó véleményén és javaslatán töprengeni.


Ha otthonunkban gyakori vendég a nedvesség és a dohosság, mindez nagyon könnyen penészedéshez vezethet, amely veszélyezteti a házban élők egészségét. Szobanövények penész ellen. Ezek többsége nagy páratartalmat szerető, meleget igénylő faj, így tökéletesen jól érzi magát a téli, fűtött szobában. Sokkal gyakrabban jelenik meg esős, párás környezetben, hiszen a nedvesség elősegíti a penész terjedését. A szakszerű diagnózisért orvoshoz kell fordulni, a lakás adottságainak felméréséhez pedig akár egy aerobiológus segítségét is lehet kérni, bár a vizsgálat ára ezer forint körül mozog.


Ha a penész minden küzdelem ellenére bizonyítottan nagy panaszokat okoz, érdemes lehet elgondolkozni a felújításon. A legszebben kifestett falat is tönkre teszi a penész megjelenése, amelynek fő oka a lakás páratartalmának megemelkedése, mondja Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe festékgyár alkalmazástechnikusa. Amilyen könnyen jönnek, olyan nehezen távoznak a téli időszakban a gyakran megjelenő szürke, fekete, zöld foltok a fürdőszobában vagy a lakás hidegebb sarkaiban. Sokan csak időnként törlik le vegyszeres szivaccsal, pedig a makacs penész komoly egészségügyi gondokat is okozhat.


A fűtési szezonban nem árt néhány szót ejteni a lakás ideális hőmérsékletéről, a megfelelő páratartalomról. Természetesen nem mindegy, hogy milyen helyiségekről és a család mely tagjairól van szó. Más ugyanis az optimális levegőminőség a nappali, illetve a hálószoba, vagy egy idősebb és egy fiatalabb családtag. Jelenléte az állandó dohos szag, a csúnya fekete, zöld foltok mellett súlyos egészségügyi problémákkal is járhat. A jól tömített nyílászárók, és a rosszul értelmezett takarékosság (ne szellőztessünk, mert azzal elveszítjük a megtermelt hőt) miatt a lakás légterében feldúsul a pára, ami megint csak a penész meleg ágya lesz.


Az oldal a penész kialakulásának okait, megjelenési helyeit veszi számba, segítséget nyújt a penészedés megelőzéshez, illetve a már kialakult penész kezeléséhez: penészölő, penészmentesítő szerek, penészedésgátló megoldások, páramentesítők, és az ezekkel foglalkozó cégek, vállalkozások linkjei szerepelnek az oldalon. Penészallergiáról bővebben itt. A lakás levegőjének túlzott páratartalma a falak vizesedéséhez vezethet, ez azonban könnyen megelőzhető rendszeres szellőztetéssel – különösen főzés és zuhanyozás után fontos kinyitni az ablakokat és bekapcsolni a ventilátorokat.


Emellett főzés közben érdemes fedőt tenni a forrásban lévő vízre, és célszerű. A lakás megfelelő szellőztetése az egészség és a biztonság szempontjából is rendkívül fontos. Az újítások következtében a lakás egyre inkább a külvilágtól hermetikusan elzárt dobozzá válik, ami komoly légtechnikai következményekkel jár.


Régebben általánosan ötven-nyolcvan centiméter vastag falakat építettek, ma ennek harmada-negyede az elterjedt falvastagság. A belső falfelületek páragazdálkodók voltak, a.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések