2016. szeptember 6., kedd

Fafödém méretezése

Fafödém szerkezeti csomópontjai. Eszköztár: A fafödémeket I. A gerendák felfekvése a függőleges teherhordó szerkezeten legalább cm. A méretezésnél figyelembe kell venni a fa teherhordó tulajd. Helyzetét tekintve lehet közbülső és padlásfödém, vagy beépített. Elég gyenge ez a fafödém , a megadott adatok alapján nagyon alulméretezett, nem alkalmas huzamos használatra, tárolásra sem.


Biztos valami házi barkács. Ha nem akarsz felette semmit. Korábbi posztban kiveséztem hogyan lehet hőszigetelt, járható padlást csinálni betongerendás födémen, most elérkezett az idő a fafödémes változatnak is. Rengeteg régi ház van az országban, ahol a födémet fagerendák biztositják.


Statikai méretezése alapján pallós födémek úgy készíthetők, hogy a pane­lek közé beton vagy kerámia bélés test­sort iktatnak be. Bizonyos esetekben (pl. közművezetékek, szellőzők, kémé­nyek elhelyezésekor) ez még kedvező is lehet. Borított fafödém szigetelésére, emellett járhatóságának megőrzésére a befújt ásványgyapot hőszigetelést ajánljuk.


A borított fafödém szerkezet hatékony utólagos hőszigetelése az alsó és felső deszkaborítás, illetve a födémgerendák közötti tér kitöltésével oldható meg. Fontos, hogy szigetelésként jó. A meglévő fafödém anyaga elöregedett, esetleg károsodott. A deszkázat nem zsaluzat céljára lett kialakítva. Vélhetően a terhelési, és vetemedési deformáció miatt a felület jelentősen eltér a megkíván síktól.


Az alsó felület stukatúr. A födém a különböző rendeltetésű épületek és építmények, valamint ezek helyiségeinek lefedésére, az egymás fölé kerülő terek térelhatárolására szolgáló, vízszintes szerkezetek. Előfordul azonban, hogy szükségessé válik idő előtti cseréje.


Ne döntsünk azonban meggondolatlanul a fafödém elbontása mellett, mert ez sok problémát. Roncsolásos vizsgálat, roncsolásmentes vasbeton fal, födém vizsgálat. Fa zárófödém cseréje esetén a tetőácsolatot szinte mindig el kell bontani. Az épület kitűzése és szintezése: A telek műszeres szintezését követően kijelöljük (kitűzzük) az épület ±pontját. Faszerkezetek tűzállósági méretezése.


A tűzhatásnak kitett faszerkezetek viszonylag gyorsan meggyulladnak, majd égésük során a tűznek kitett felületen egy elszenesedett réteg keletkezik, melynek vastagsága megközelítően állandó ütemben növekszik. Az elszenesedett réteg, mely gyakorlatilag nem rendelkezik szilárdsággal. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk! Elemezze a mellékelt szerkezetet, ismertesse a borított gerendás fafödém és a megerősítő, alátámasztó szerkezet vizsgálatát.


Hegesztett kapcsolatok méretezési eljárásai. Ismertesse példán a hegesztett kapcsolatok ellenőrzését. Mert minden egyes szerkezet statikai tervezése és méretezése testreszabottan történik egy szoftver segítségével, a maximális biztonság érdekében. Mert gyorsan elkészül (akár nap alatt), és gyorsan telepíthető (akár 2-nap). A fafödém megerősítése egy könnyű, kevés anyagot igénylő megoldás.


A két traktus födémgerendái ugyan különálló kéttámaszú tartók voltak, de a gerendák tengelyei egybe esnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések