2018. május 28., hétfő

Autóbeálló építési engedély

A hatályos kormányrendelet alapján építési engedély nélkül építhető (a mellékletben felsorolt egyebek mellett) a nem emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, így a garázs építése is. Ez utóbbi abban az esetben végezhető engedélyeztetési eljárás nélkül, ha az építmény nem fogja meghaladni a 1m³. Meglévő kémény bontása engedélyköteles-e? Az építésfelügyeleti hatósági bizonyítvány csak az épület feltüntetésére szolgál vagy a társasházi bejegyzésre is? A használatbavételi engedély megkérésének eseteit a jogszabály részletesen taglalja.


Az csak abban az esetben történik, ha az építési engedély alapján az épület elkészült.

Itt már egy használatbavételi engedély után nem beszélhetünk hatályos építési engedélyről. Minden héten kérdeznek bennünket arról a Kedves Látógatóink, hogy milyen munkákra nem kell építési engedély és milyen munkákra lehet egyszerűsített eljárást alkalmazni az új szabályok szerint. Ezeket szedjük most egy csokorba. Mire kell építési engedélyt kérni és mire nem? Segítséget szeretnék kérni!


Kb éve építettünk egy üres portához kerítést, meg az udvart is feltöltöttük, mert ez volt a környék legalacsonyabb telke, igy ha esett az eső akkor mindenkitől idefolyt. Ezen kívül építettünk egy bejárót is ami alatt van egy esővíz elvezető cső a túloldalra. Már a tervezés megkezdésekor rendszeresen kérdezik, hogy mennyi ideig érvényes az építési engedély.

Az Önkormányzat oldalán keresd meg a helyi építési szabályzatot (HESZ). Szokott lenni térkép, ahol meg tudod nézni, hogy a ti telketek melyik építési övezetbe tartozik. Majd a HESZ-ben keresd meg az erre vonatkozó előírást. Kocsibeálló tervezés és megvalósítás. A kocsibeálló esztétikusan kivitelezett szerkezete a környezet egységébe teljes mértékben beleilleszthető, védi a gépjárművet a természet viszontagságaival szemben, ugyanakkor biztonságos, erős, stabil és időtálló.


A jó hír az, hogy a nem emberi tartózkodásra szolgáló építményekhez – bizonyos méret alatt – nem kell építési engedély , így a különálló garázs építéséhez sem. Kell-e hozzá építési engedély ? Ekkor azonban a mérete nem haladja meg a 1m³-t és a méteres gerincmagasságot. Először is a parkoló helyét kell jól kiválasztani. Sok esetben ez szinte adott, különösen egy kis telken álló lakóépület esetében.


A végrehajtási eljárások szünetelése a vészhelyzet idején. Kiemelten közérdekű beruházások ingyen használhatják a közterületet. Az épületek rendeltetését igazoló hatósági bizonyítványt a polgármester adja ki. Az építésügyi hatósági engedélyezéskor az érdemi határozatot a kérelem előterjesztésétől számított napon belül meg kell hozni.


De ez csak nem jogerős építési engedélyre vonatkozik. A kerítés az viszont jelen állás szerint nem engedély köteles. Bár az ingatlanon belül a garázs építéséhez nem szükséges engedély , a helyi önkormányzatnál tett bejelentést nem úszhatjuk meg.

Feltétlenül érdemes tervet készíttetni, ezzel az építési hatóság helyett a tervező vállalja a felelősséget – hívta fel a figyelmet Benkő Roland okleveles építészmérnök. Ezt a megoldást nagyban segíti az a törvényrendelet, mely szerint az idei évtől csak bejelentés köteles, de építési engedély nem szükséges. A gépkocsi beálló területét nagyban befolyásolják a helyi adottságok, de ajánlott a minimum 5-3x5-6m.


Ebben a minimális mérettartományban már elfér egy középkategóriás. Néhány éve főiskolai előadásom során az egyik diák vetette fel a problémát: kerti faházra kell-e építési engedélyt kérnie. Mivel sejtettem a választ, kiadtam házi feladatként az Ybl Miklós Főiskola hallgatóinak: lakóhelyén mindenki kérdezze meg az illetékes építésügyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések